Често задавани въпроси - Intenzivno.com

Често задавани въпроси

1Цената на индивидуалното обучение, различна ли е от цената на груповото обучение?
Да, цената е различна. По-висока е, но няма нужда да вземате 100 часа на ниво. 100 ч. е продължителността за група. Свържете се с нас за повече информация.
2Има ли график на часовете за индивидуално обучение или може да се разбираме с преподавателите за удобно за нас време?
Графикът се уточнява предварително с всеки курсист индивидуално, като се съобразява с неговото свободно време и свободното време на преподавателя, ако има предпочитания към определен такъв.
3Мога ли да запиша за курс при положение, че живея в чужбина и как се получават учебниците?
Да, можете да се запишете за какъвто желаете курс. Едно от предимствата на онлайн обучението, е че може да се учи от всяка точка на света, при наличие на интернет достъп. Учебниците може да Ви изпратим с препоръчана пощенска услуга.
Цената на доставката за Европа е 15 лв.
4Колко курсиста има в една група?
Броят на курсистите в една онлайн група е до 6 човека.
5Как да се запиша?
Записването за онлайн курсовете става след регистрация в сайта и от меню "Цени" натискате "Запиши се сега" срещу избрания от Вас курс.
Записан е този курсист, който е направил плащане.
6По колко учебни часа се взимат за един ден?
Зависи от желанието на записалите се курсисти в групата. При записване посочвате Вашите предпочитания. Обикновено се провеждат 2 до 3 уч. часа на ден. Може да бъдат астрономически часа, които се преизчисляват към учебни часове.
Например: 2 астр.ч. = 120 мин. = 2 уч.ч. и 30 мин. = 2,67 уч.ч.
7Кога се провеждат курсовете?
Обучението в Intenzivno.com е дневно, вечерно или съботно-неделно и зависи от предпочитанията на клиентите.
Обикновено груповото обучение в делничните дни започва между 18.00-19,00 ч.
8Как да платя?
Плащането става по банков път, чрез PayPal и с банкова карта.
9Колко нива предлагате?
Нивата, които се предлагат в Intenzivno.com за различните езици, са от начинаещи(А1) до експерти(С2). Зависи от предпочитанията на обучаващите се и от целите, които са си поставили. Предлагаме и специализирано обучение: бизнес, технически, медицински, подготовка за международни сертификати.
10Мога ли да се обучавам при вас по програмите на Агенцията по заетостта - "Аз мога повече"?
Не. Вече - не.
11Ако желая да запиша език или ниво, което не предлагате в меню "Цени"?
Програмата с видовете езици и нива е съставена на базата на популярността им сред клиентите, а ако вие желаете да изучавате език, който не е поместен или ниво, което не е представено, не се колебайте да ни го заявите, защото организирането на вид курс зависи от вас, клиентите.
12Не съм сигурен за кое ниво по езика трябва да се запиша, как да разбера?
Нивото на владеене на съответния език се определя на живо чрез миниинтервю във виртуалната класна стая или с тест, който курсистът попълва онлайн.
13С каква продължителност са курсовете?
Продължителността на обучението зависи от това, дали клиентът е в група или е на индивидуален план. Груповото обучение е около 2-3 месеца в зависимост от конкретния график. Индивидуалното обучение предполага повече гъвкавост и вземането на цяло ниво може да стане за 1 месец при много интензивни занятия или за 3-5 месеца при по-редки занятия. Продължителността винаги се договаря между ръководството на Intenzivno.com и клиентите, за да съвпадне с тяхната възможност за посещения и постигане на целта.
14Ще получа ли сертификат след завършване на курса?
Всички курсисти, преминали пълното обучение в рамките на едно учебно ниво, получават сертификат за владеене на съответното ниво и език според Общата Европейска Езикова Рамка.
15С какво сте по-различни от останалите онлайн курсове на пазара? Защо да се запиша при вас?
Intenzivno.com е онлайн платформа за езиково обучение добавена стойност в много направления. Създадена е от експерти в областта на обучението изобщо, езиковото обучение и дигиталната среда. Зад проекта ни стои многогодишен опит и много доволни и успели в езиковото си ползване наши клиенти. Модулите в системата непрекъснато се усъвършенстват и умножават, за да отговорим на високите изисквания на дигиталната култура. Ученето при нас е много близко до директия контакт и същевременно предоставя многобройни възможности за удобство, които конвенционалното обучение не дава - мощен софтуер за управление на учебния процес с богати ученически, родителски и учителски профили, интуитивна виртуална класна стая, запис на всеки урок, възможност за изпращане на домашна работа.
16Неудобства, които могат да възникнат с интернет връзката и доколко това може да влоши качеството на услугата.
Бавна интернет връзка може да предизвика накъсване на аудио сигнала. В този случай ви препоръчваме да не използвате видео камерата си. За качественото използване на виртуалните класни стаи е важно не толкова скоростта на интернет връзката Ви, а това тя да бъде стабилна.
17Фирмено обучение осъществява ли се?
Уникалното в intenzivno.com е, че осигурява обединяване в една група на обучаеми от една компания, намиращи се в различни градове.
18Мога ли да не участвам с визия в курса, а само гласово?
Да.
19Има ли възможност за разсрочено плащане на таксите?
Разсрочено заплащат индивидуалните клиенти. Клиентите за груповото обучение заплащат цялата сума предварително. Всички клиенти имат право да поискат възстановяване на средствата си до 7 дена след започване на обучението.
20Какво да направя преди да вляза за първи път във виртуалната класна стая?
Поискайте ни тестов линк.
21Какви са правилата във виртуалната класна стая?
1. Ако се обучавате в група, Вашият микрофон трябва да е изключен и го включвате, когато учителя Ви даде думата. Целта е да се избегне вкарването на паразитни шумове във виртуалната класна стая, които влошават качеството на аудио връзката.
2. Ако искате да зададете въпрос, моля използвайте сигнала за вдигане на ръка.
3. Уважавайте всички участници във Вашата виртуална класна стая. Доброто общуване е в основата на ползотворните и приятно проведени часове.
22Не мога да вляза във виртуалната класна стая. На какво се дължи това?
Причините може да са няколко:
– проблем с интернет връзката Ви
– използвате браузър, който не се поддържа от виртуалната класна стая. Моля пробвайте през Chrome или Firefox.
23Имам проблем със звука – не ме чуват и аз не чувам. На какво се дължи това?
Първо проверете дали вашите микрофон и слушалки са коректно включени към изходите на компютъра. Зеленият жак на слушалките трябва да е включен в аудио изхода (в зелен цвят) на компютъра, а микрофона в аудио входа (розовия). Възможно е да Ви се появи на екрана прозорец, на който да изберете какво устройство сте включили в съответните жакове на компютъра.
Ако отново имате проблем със звука, моля изтеглете и разгледайте файла как да решите проблемите със звука на компютъра си.

Ако не намирате отговор на Вашия въпрос, моля пишете ни и ние ще го включим в списъка.

Вход / Регистрация